De Famkes van Kolderwolde

Vorig jaar waren we in de zomer een weekje met vakantie in Gaasterland. Vanuit onze uitvalsbasis, een vakantiehuisje tussen Balk en Sloten, verkenden we zo ongeveer heel Zuid-Friesland. Van Lemmer tot Stavoren en van Workum tot Heeg en Spannenburg. Op één van de dagen, het stormde bijna, maakten we een klein rondje van Balk, via Ypecolsga naar Woudsend en langs het Heegermeer en de Fluessen weer terug. Daarbij kwamen we eerst door het watersportdorp Elahuizen en omdat ik in onze vakantiedocumentatie iets gelezen had over Kolderwolde hielden we nog even de zuidelijke richting aan om na Aldegea inderdaad door het dorpje Kolderwolde te fietsen.

Famkes van Kolderwolde
Bij de bushalte van Kolderwolde

Kolderwolde

Kolderwolde bestaat voor het overgrote deel uit één lange straat, de Oordenwei. Aan die Oordenwei staat, of misschien moet ik zeggen stond, het atelier van kunstenaar Evert van Hemert. In de jaren ‘90 van de vorige eeuw nam hij het initiatief voor een kunstroute door Kolderwolde. Hij leverde daarvoor zelf de ingrediënten: elf beelden in zijn eigen kenmerkende stijl. Vrouwenfiguren, soms in combinatie met dieren, meestal met nogal ronde vormen. Het eerste beeld aan het begin van het dorp is Klaske, een  beeld van een Fries paard en de laatste is het beeld De Reedrydster, bij het water van de Fluessen bij de brug over de Rüsterfeart.

De Reedrydster was de eerste van een aantal beelden met als thema de Elfstedentocht. Uiteindelijk schonk Van Hemert aan elke Elfstedenstad een beeld van Aukje, steeds in een andere schaatspositie. Aukje was de naam van een dorpsgenote van Van Hemert die bij de laatste Elfstedentocht in de vroege morgen in de ijzige kou met haar blote voeten in een paar sloffen de rijders bij de Waldsbrêge zag passeren, terwijl haar dorpsgenoten om haar heen dik ingepakt naar de tocht stonden te kijken. Bij de Bonkevaart in Leeuwarden eindigt de bronzen Aukje haar tocht met de armen in de lucht.

reedrydster
De Reedrydster

Evert van Hemert

Maar terug naar Kolderwolde en Evert van Hemert. Tijdens onze fietstocht door Kolderwolde en langs de Oordenwei maakten we er een sport van om alle beelden te vinden. Dat lukte met wat moeite en goed opletten prima.  Ik maakte foto’s van alle beelden en we reden terug naar ons vakantiehuisje. Ik vatte het idee op om nog eens een stukje te schrijven over het kleine Friese dorpje, de bijzondere kunstenaar en de prachtige beelden, maar het kwam er maar niet van.

Tot ik onlangs het bericht las dat Evert van Hemert was overleden. Op 14 juli op 70-jarige leeftijd. Voor meer informatie over de kunstenaar ben je vooral aangewezen op zijn eigen website. De daar gegeven informatie wordt gretig geciteerd in de krantenartikelen rond zijn dood. Ook op de Wikipediapagina over Van Hemert wordt verwezen naar de website van de schilder en beeldhouwer. Voor meer informatie en biografische gegevens over Van Hemert zijn we dus vooral afhankelijk van zijn eigen informatie. Daaruit komt het beeld naar voren van een eigenzinnig en misschien wel lastig mens.  Volgens eigen zeggen gaat het hem als kunstenaar vanaf dag één voor de wind en wekt hij bewondering en zelfs afgunst, dat laatste vooral vanwege z’n onafhankelijke geest.

De laatste kerkgangster
De laatste kerkgangster

Autodidact en levensgenieter

Dat hij afgunst opriep kwam misschien ook wel omdat hij toch een zekere handigheid had in het verkopen van zijn werk en het verwerven van opdrachten. Met zijn achtergrond in de reclame een handigheid waar hij geen moeite voor hoefde te doen en die bij hem paste. Hij leefde in het moment, was een levensgenieter en een gezelligheidsmens en had zijn zaakjes goed voor elkaar, mede door zijn muze, vrouw en zakelijk geweten Anna van der Goot. Je zou het voor minder doen.

Hij was autodidact, zijn opleiding aan de Rietveld Academie duurde naar eigen zeggen 10 minuten, en vond geleidelijk zijn eigen vorm en stijl: de ronde vrouwenfiguren, de paarden en stieren in schilderijen en in brons. Op een kerstavond in de jaren negentig van de vorig eeuw kocht hij een voormalig timmerfabriekje in Kolderwolde en daar in de rust van het Friese platteland vestigde hij zijn atelier. Hij voelde zich thuis, was enorm productief en werd steeds bekender. Vorig jaar werd er kanker bij hem geconstateerd en ondanks dat het weer wat beter leek te gaan, ging het dit voorjaar toch weer mis.

Kolderwolde
Sietske

Beeld Sietske mooiste buitenkunst

Het laatste nieuws over Van Hemert was dat zijn beeld Sietske uit Kolderwolde in onlangs was genomineerd voor de prijs voor het favoriete buitenkunstwerk van radioprogramma De ochtend van 4. Een competitie, uitgeroepen in coronatijd toen de musea dicht waren. Landelijk winnaar werd een ander beeld, maar Sietske was de mooiste buitenkunst van het noorden. Zo is Kolderwolde en eigenlijk heel Friesland een beetje het openluchtmuseum van Evert van Hemert.

Vorige

Bargerveen

Volgende

De geschiedenis van de A.H. Homanstraat 19 in Ten Boer

  1. Afke de Vries Hiemstra

    Aukje stond smorgens vroeg in de ijzige kou, op blote voeten, in haar Spaanse sloffen bij de waldsbregge, iedereen die daar stond was warm aangekleed.

    Dat heeft Evert van Hemert geïnspireerd om er een beeld van haar te maken.

    En Aukje was geen buurvrouw maar een dorpsbewoonster van Oudega / Kolderwolde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén