Letters
De eerste Letters-nieuwsbrief met tips over films, boeken, podcasts, documentaires, tentoonstellingen die je gezien, gehoord en gelezen moet hebben. Die IK gezien, gehoord en gelezen heb. David van Reybrouck heeft op een toegankelijke en meeslepende manier de geschiedenis van onze voormalige kolonie Indonesië beschreven. Ik kwam erachter hoe weinig ik hiervan wist. Rutger Bregman beweert al een tijdje dat de meeste mensen deugen. Je kunt z'n boek lezen, maar ook z'n college bekijken en beluisteren. Volgens mij is er niemand die My Octopus Teacher niet geweldig vindt, kijken dus. En ken je het schilderij Het Puttertje? Daar is heel veel over te vertellen.
Heb je zelf een tip? Reply op deze nieuwsbrief en misschien vind je hem terug in een volgende nieuwsbrief.
iconmonstr-school-25-240

David van Reybrouck - Revolusi

Een Belg heeft onze geschiedenis in Indonesië op een prachtige manier vastgelegd. De onafhankelijkheid van Indonesië was een voorbeeld voor veel koloniën, vlak na de 2e Wereldoorlog. Op 13 december organiseerde Read My World een programma rondom REVOLUSI. Wim Manuhutu ging in gesprek met David Van Reybrouck en een aantal andere gasten over zijn boek en Indonesië toen en nu.
Op 25 januari a.s. spreekt Thomas van Zijl van het Haagsch College met Van Reybrouck.

My Octopus Teacher (Netflix)

Mocht je hem nog niet gezien hebben, het is een regelrechte hit op Netflix, doe het alsnog! Documentairemaker Craig Foster raakt min of meer verliefd op een inktvis (zijn eigen woorden) en dat leidt tot een prachtige documentaire over een bijzondere relatie tussen mens en dier en het maakt ons bewust van de pracht en de kwetsbaarheid van onze wereld. De trailer staat op Youtube.
Dat octopussen bijzondere beesten zijn betoogde overigens in 2017 Peter Godfrey-Smith al in zijn boek Buitengewoon Bewustzijn.
DOCUMENTAIRE
iconmonstr-speech-bubble-3-240

Theatercollege Rutger Bregman

You love him or you hate him, maar één ding is zeker: met De meeste mensen deugen heeft Rutger Bregman een bestseller geschreven. In september 2020 toerde hij langs theaterzalen om over het boek te vertellen. Het laatste college in Den Haag is opgenomen en hier terug te kijken. Of je het boek nu gelezen hebt of niet, in anderhalf uur neemt Bregman je mee in zijn visie op de mensheid.

Het puttertje van Fabritius

Onlangs zaten er een paar putters in onze tuin. Om iets meer te weten te komen over het vogeltje ging ik googelen. Eén van de websites die ik tegenkwam was een speciale site van het Mauritshuis in Den Haag over Het Puttertje van Carel Fabritius, één van de bekendste Nederlandse schilderijen. In een paar pagina's wordt de geschiedenis van het schilderijtje en de maker ervan geschetst. Mooi gedaan!
TENTOONSTELLING
BMC logo+wordmark - Black