Letters
Bloed en Honing is een prachtig boek over een reis over de Balkan, mooie verhalen en net zulke mooie foto's die een deel van het verhaal vertellen. Ook een mooi verhaal, maar heel anders, is dat van de steen uit Borger die terugging naar Finland. De luisterverhalen over lopende bandwerk geven een beeld van werelden waar je anders niet zo snel komt. En dan is het volgende week Poëzieweek, maar zullen we weinig dichters in levende lijve kunnen zien.
Heb je zelf een tip? Reply op deze nieuwsbrief en misschien vind je hem terug in een volgende nieuwsbrief.
iconmonstr-school-25-240

Bloed en honing - Irene van der Linde/Nicole Segers

In de kerstvakantie las ik Bloed en Honing, het verslag van een reis over de Balkan van schrijfster Irene van der Linde en fotograaf Nicole Segers. Het boek is prachtig vormgegeven en leest als een trein. Segers en Van der Linde reizen in de voetsporen van schrijfster Rebecca West die in de jaren '30 van de vorige eeuw eenzelfde soort reis over de Balkan maakte.

Lopende bandwerk

Lopende bandwerk is een podcast die in vier korte delen een beeld geeft van verschillende soorten lopende bandwerk in Nederland. En van de mensen die dat werk doen: Joseph, Mandy, Leo en Patrick. Online-bestellingen inpakken, vegen, vaten schoonmaken en supermarktproducten verzamelen. Met muziek van o.a. hiphopper Kubus en Spinvis.
PODCAST
iconmonstr-video-8-240

Bart en de steen die naar huis ging

Een fantastische documentaire over een kei die van Drenthe teruggaat naar zijn oorsprong in Finland. Een initiatief van kunstenaar Bart Eysink Smeets dat eerst tot opgetrokken wenkbrauwen leidt, maar in de loop der tijd steeds meer steun krijgt. Grappig en ontroerend, de steen blijkt heel wat emoties los te maken, zowel in Borger als in Aland.
Een longread in de Volkskrant geeft een mooi beeld van de documentaire.

Poëzieweek 28 januari t/m 3 februari

De jaarlijkse Poëzieweek komt er weer aan. Dit jaar ernstig gehinderd door de coronamaatregelen, maar er vinden online de nodige activiteiten plaats. En natuurlijk is er het Poëziegeschenk, gratis bij 12,50 euro aan poëziebestellingen bij je lokale boekhandel. In Groningen en Rotterdam worden nieuwe stadsdichters gekozen en alle andere activiteiten staan in de agenda op de website van de Poëzieweek.
iconmonstr-pen-1
BMC logo+wordmark - Black