Categorieën
GroenLinks

Klimaatcollege Bas Eickhout

Bas Eickhout is al jaren Europarlementariër voor GroenLinks. Van oorsprong klimaatwetenschapper en onbetwist deskundige op het gebied van klimaat, energie en aanverwante vakgebieden. Ook politiek is hij onderhand ervaren en dat leidt onvermijdelijk tot succes, voor hemzelf en voor de Groene fractie in het parlement. Daarbij komt dat na de vorige Europese verkiezingen de fragmentatie ook in het Europees parlement groter is geworden en er wisselende meerderheden zijn. Dat biedt mogelijkheden voor de Groene fractie.

Op zaterdag 18 januari is Bas naar Assen gekomen om voor GroenLinks Groningen en Drenthe zijn klimaatcollege te geven. Hij heeft dit college een aantal keren eerder gegeven. Ook in Groningen konden we daar al eens naar luisteren. We krijgen vandaag een geactualiseerde versie. Want inmiddels is de Green Deal aangekondigd door Frans Timmermans en Ursula von der Leyen.

Wat kunnen we verwachten vanuit Europa in 2020

Maar voor hij aan de Green Deal toe is, neemt hij met ons de stand van zaken van het klimaat door. Waar staan we nu, wat is de kans dat we onder de twee graden opwarming blijven. Het doel van Parijs, dus. En hoe presteert Nederland daarin. Maar ook: wat is het IPCC precies en wat doen ze.

Bas heeft soms ook z’n twijfels

En de conclusie zal niet al te veel verbazen: er moet nog veel gebeuren. Niet alleen in Nederland; we halen wel een beetje in, maar hangen nog steeds in de staart van Europa. Maar ook wereldwijd: in het akkoord van Parijs is afgesproken te streven naar een opwarming onder de 2 graden. We stormen nu aan op 3 graden. Ook de Green Deal van Timmermans is nog weinig concreet. Wat er aan plannen is gepresenteerd is een kader, dit jaar volgen de strategieën per sector en deelgebied en daarna moeten er nog wetten en maatregelen volgen.

Na het klimaatcollege van Bas Eickhout vertelde Hans Kuipers, gedeputeerde voor GroenLinks in Drenthe, wat de plannen van het huidige college van GS zijn. En natuurlijk was er ruimte voor vragen, veel vragen. Over windmolens, over biomassa, permafrost, energiecoöperaties, kernenergie en nog veel meer.

Impressie van het klimaatcollege en de discussie daarna in Assen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *