Categorieën
weblog

Een nieuwe website

Een nieuwe WordPress site met het twentytwenty-theme

WordPress, het twentytwenty theme, Gutenberg en Coblocks

Het kost wat tijd en inspanning om een website van de grond af aan op te bouwen, ook al is het een WordPress website (dat is nog relatief gemakkelijk). Ik had een aantal jaren helemaal niets meer gedaan met mijn oude website. Een paar jaar heb ik regelmatig blogs geschreven. Maar het werd tijd voor iets nieuw, ik heb WordPress opnieuw geinstalleerd en ben opnieuw begonnen. De zoektocht aan het begin is dan welk WordPress “theme” je moet kiezen. Na wat themes te hebben geinstalleerd en geprobeerd, ben ik toch teruggegaan naar het door WordPress meegeleverde theme “twentytwenty”. WordPress heeft de gewoonte elk jaar een eigen theme mee te geven aan haar software, genoemd naar het jaar van uitkomen.

Wordpress logo
Gutenberg


De introductie van een nieuwe editor, Gutenberg, heeft voor wat commotie op de “theme’-markt gezorgd en om allerlei comptabiliteitsproblemen te voorkomen leek het me goed om maar bij de WordPressproducten te blijven. Het is 2020 geworden dus. Samen met de blockeditor Gutenberg leverde dat meteen al aardige resultaten op, die vrij intuitief tot stand kwamen. Maar ik miste nog wel wat en niet alles zag er even mooi uit. Na de introductie van Gutenberg, eind 2018, zijn er allerlei ontwikkelaars in het gat van WordPress gesprongen en hebben zelf “blocks” ontworpen, blocks zijn de bouwstenen waarmee de editor Gutenberg werkt. Eén van die aanvullingen, Coblocks, heb ik nu geinstalleerd als aanvulling op de Gutenbergblocks. En ik sluit niet uit dat ik er nog een paar installeer. Die aanvullingen zijn als plugin te downloaden vanuit je WordPress website, dus een kind kan de was doen. Ze worden opgenomen in de lijst blocks die je kunt kiezen in je editor.

Coblocks logo
Blocks

Coblocks heeft bijvoorbeeld als extra’s een mooie foto-carroussel, social media-icoontjes, het “author”block dat ik ook gebruik en nog veel meer.
Naast Coblocks is Advanced Gutenberg blocks erg populair, het voegt o.a. een Googlemapsblock, een Woocommerceblock en een reclameblock toe. Verder is Ultimate Addons populair.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *