Geplaatst door Annie in Cultuur
07-06-2015 | Geen Reacties »

kinderdichter

Eind 2014 werd ik door het Poeziepaleis benaderd met de vraag of het niet leuk zou zijn wanneer Ten Boer een kinderdichter zou krijgen. Een kinderdichter is een beetje vergelijkbaar met een stadsdichter: gedurende een bepaalde periode is er één dichter in stad of dorp die bijzondere gebeurtenissen “begeleidt” met een gedicht en de representant is van “de poezie” in die gemeente. Op de website van het Poeziepaleis staat meer informatie.

De kinderdichter van Ten Boer is gekozen uit een heleboel deelnemdende kinderen, leerlingen van de scholen in Ten Boer die mee hebben gedaan aan het project. Er zijn workshops gegeven op scholen (bv. door Kasper Peters de stadsdichter van Groningen) en de kinderen zijn geholpen bij hun eerste stappen op het dichterlijk pad.

Afgelopen woensdag mocht ik bij de eerste bijeenkomst van de jury zijn en hebben we de gedichten van de finalisten beoordeeld. Afgelopen zaterdag was de echte finale: in de kerk van Garmerwolde droegen de finalisten hun gedichten voor. Ik kon er jammer genoeg niet bij zijn, maar ik had een goede vervanger: burgemeester André van de Nadort was de voorzitter van de jury zaterdagavond. Samen met Annemiek Kwant, de bibliothecaresse van de bibliotheek in Ten Boer en iemand van het Poeziepaleis beoordeelden ze nu vooral ook de voordracht van de deelnemers.logo Poëziepaleis - kopie

Beide jury’s waren eensgezind en de winnaar werd Jochem Postema uit Ten Boer, leerling van obs De Huifkar.
Zijn mooiste gedicht (vind ik) staat hieronder en we zullen hem in Ten Boer vast nog vaak zien optreden. Zijn gedicht(en) zullen gepubliceerd worden op een poster en misschien wel in een boekje.

 

Zo mooi had geen mens het nog gezien

Midden op de dag, zo mooi had nog geen mens gezien
Water nog lekkerder dan water
Een bodem van steentjes zo kleurrijk als de regenboog
De natuur vol bomen
Veel dieren vogels, vissen, herten
Het rook er beter dan het lekkerste parfum
Zo mooi had geen mens gezien

Je voelde je als de natuur
Je zwom tussen de vissen
Je vloog tussen de vogels
Je rende tussen de herten

Zo voelde ik mij toen ik in mijn kano zat

 

kinderdichtertenboer
De foto van Jochem met de burgemeester is gemaakt door Rosa Timmer.Social Widgets powered by AB-WebLog.com.