Geplaatst door Annie in Economie
16-03-2015 | 1 Reactie »

discussie Snel internet in het “buitengebied” is een populair onderwerp op het moment. Menig politieke partij maakt zich er hard voor in de lopende verkiezingscampagne voor Provinciale Staten, maar het thema staat al wat langer op de agenda.
Morgenavond, dinsdagavond 17 maart om 19.30 uur, vindt er in het Buurhoes in Ten Boer een discussieavond plaats over snel internet in Noord-Groningen. Wil je meepraten, meld je dan aan via de website van Breedband Noord-Groningen, maar van mij mag je zonder aanmelding morgen ook naar binnen 😉

Her en der in Nederland lopen initiatieven om ook het platteland aan te sluiten op snel internet, in vrijwel alle gevallen gaat het om glasvezel. Koen Salemink heeft onderzoek gedaan naar de succes-en faalfactoren van deze initiatieven en heeft op basis daarvan conclusies en adviezen geformuleerd. Het belangrijkste advies was dat de schaalgrootte van belang is wanneer er daadwerkelijk moet worden aanbesteed en aangelegd. De provincie zou hier een rol in moeten spelen en alle initiatieven die in de provincie zijn ontstaan moeten proberen te bundelen.

Vorig jaar werden we als gemeente Ten Boer benaderd door de initiatiefgroep Breedband Noord-Groningen of we mee wilden doen aan een onderzoek naar de mogelijkheden van snel internet op het Hoogeland. Uiteindelijk doen 9 gemeenten mee en wordt op dit moment gekeken of er genoeg belangstelling is. Eén van de stappen in dat proces zijn bijeenkomsten, in elke gemeente één. Niet bedoeld om mensen zich te laten aanmelden, wel om te bespreken wat mensen verwachten van snel internet, hoeveel behoefte is er aan snel internet en voor welke toepassingen. Zijn het vooral bedrijven die sneller internet willen? Agrariers, ZZP-ers? Of ook zorginstellingen of “gewone burgers”?

Steeds meer bedrijven en instellingen krijgen last van het trage internet op het platteland. Het lijkt erop dat de leefbaarheid en de economie van het Hoogeland sterk negatief beinvloed gaat worden door het ontbreken van snel internet. Het project dat nu loopt is bedoeld om te kijken of inwoners dat ook zo ervaren en om te peilen wat de behoefte aan snel internet is. In een later stadium wordt gekeken wat haalbaar is.
Dat snel internet van essentieel belang is voor de toekomst van de buitengebieden, zowel in Groningen als in de rest van Nederland, blijkt wel uit het feit dat ook de Economic Board het tot één van de haar speerpunten heeft gemaakt en afgelopen week stuurde minister Kamp een brief aan de Tweede Kamer over snel internet in de buitengebieden.Social Widgets powered by AB-WebLog.com.