Geplaatst door Annie in Cultuur
20-08-2014 | Geen Reacties »

Afgelopen maandag vond in de kerk in Woltersum een bijeenkomst plaats van de NAM over aardbevingsbestendiger bouwen en herstellen. De kerk van Woltersum is onderdeel van een pilotproject waarin monumenten worden onderzocht op schade, maar vooral ook op mogelijkheden om ze te versterken en minder gevoelig te maken voor aardbevingen.
Dat is nog ingewikkeld genoeg, want er is natuurlijk in Nederland heel weinig ervaring mee. Landen waar “natuurlijke” aardbevingen voorkomen, zoals Italie, Japan, Amerika en Nieuw-Zeeland hebben wel expertise en daar wordt ook gebruik van gemaakt, maar voor Groningen is nog veel specifiek onderzoek nodig. Dat heeft enerzijds te maken met de oorzaak van de bevingen: aardgasbevingen vinden dichter aan het aardoppervlak plaats dan natuurlijke aardbevingen, en daarnaast zijn de omstandigheden hier anders dan bv. in Italie waar de ondergrond geen klei is maar rots, om maar één voorbeeld te noemen.

In mei 2013 heeft ingenieursbureau ARUP met behulp van een gespecialiseerd Engels bedrijf 3D-scans gemaakt van de kerk in Woltersum (die eigendom is van de Stichting Oude Groninger Kerken). De bedoeling was om met die gegevens computermodellen te maken en berekeningen te doen waaruit duidelijk zou worden hoe de kerk het best aangepakt zou kunnen worden. Maar dat viel tegen: de gegevens uit de scan waren niet voldoende om daar met enige zekerheid wat meer over te kunnen zeggen.
Maandag werd uitgelegd dat er nu een vervolgonderzoek komt. Dat gebeurt al op korte termijn, in de maand september, zodat naar alle waarschijnlijkheid begin volgend jaar eindelijk definitievere conclusies getrokken kunnen worden.
Wat gaat er gebeuren? Ten eerste bleek dat er te weinig bekend was over de ondergrond waarop de kerk staat, daarom zullen grondboringen worden gedaan op een aantal plekken rond de kerk.DSC_0261
Ook moet er meer duidelijk worden over de fundering van de kerk, daarvoor worden boringen gedaan in de fundering met hele kleine videocameraatjes.
Een derde belangrijke vraag is hoe de muren van de kerk eruitzien, zijn ze massief of zijn het twee muurtjes met ruimte ertussen al dan niet volgestort met bv. puin.
Ondanks alle onzekerheden gaf de presentatie een beeld van de NAM en ARUP als organisaties met veel technische kennis en de wil om nog beter te weten wat er gedaan kan worden om de gevolgen van bodemdaling en aardbevingen te beperken of te herstellen.
Maar het blijft intriest dat de prachtige kerken van het Hoogeland die honderden jaren lang noodweer, oorlogen en de tijd zelf hebben overleefd, zo in gevaar zijn gebracht door onze hebzucht en ons ongeduld.Social Widgets powered by AB-WebLog.com.