Geplaatst door Annie in Cultuur
28-07-2014 | 1 Reactie »

wapentenboer1Een tijdje geleden ging ik met o.a. de fractievoorzitter van GroenLinks Stad, Benni Leemhuis, naar een bijeenkomst van de Dialoogtafel. Een mooi moment om ook even het gemeentehuis van Ten Boer te laten zien.
In de raadszaal bleef hij stilstaan bij een plaquette die aan de muur hing. Het was een verklaring van de Hoge Raad van Adel en er was sprake van een Koninklijk Besluit uit 1912 en eentje uit 1972. Met name die laatste was intrigerend. Was er dan pas in 1972 een besluit genomen over hoe het wapen van de gemeente Ten Boer eruit zou moeten zien?
Maar zoals het gaat met die dingen, het raakte al snel naar de achtergrond. Tot ik vorige week een mailtje van hem kreeg. Bij toeval was hij gestuit op een Wikipediapagina die alleen over het wapen van de gemeente Ten Boer gaat.wapentenboer3
Uit het artikel en de achterliggende informatie blijkt dat er wel wat gedoe is geweest rond het wapen. In 1910 vroeg de gemeente een wapen aan. Het zag er heel anders uit dan het huidige wapen, het was naar het oordeel van de Hoge Raad van Adel veel te druk en “niet heraldisch”. Nadat meerdere varianten werden besproken is uiteindelijk in 1912 het huidige wapen goedgekeurd. De belangrijkste onderdelen zijn de abtsstaven, die verwijzen naar de kerkelijke macht en de kloosters die in Ten Boer hebben gestaan en de golven, die verwijzen naar de invloed van het water en de wereldlijke macht, m.n. die van de waterschappen.
Het Koninklijk Besluit van 1972 ging over de kroon op het wapen. Die was nooit officieel goedgekeurd. De gemeente gebruikte het wapen met het kroontje erop al sinds de jaren ’30, maar het in 1912 goedgekeurde exemplaar was een wapen zonder kroon. Dat is dus in 1972 nog rechtgezet.
Het hele verhaal staat op de Wikipediapagina en op een website gewijd aan o.a. Nederlandse gemeentewapens.Social Widgets powered by AB-WebLog.com.