Geplaatst door Annie in Cultuur
26-05-2014 | Geen Reacties »

wittewierum2Veel mensen kennen Wittewierum wel. De naam is verbonden met het klooster Bloemhof dat hier ooit stond. Op de wierde die onderdeel uitmaakte van het kloosterterrein staat nog steeds een kerk, op dezelfde plek als de voormalige kloosterkerk. Rond de kerk een fraai kerkhof met oude grafstenen.
Maar Wittewierum heeft nòg een begraafplaats. Aan de Bloemhofweg ligt de “nieuwe” begraafplaats van Wittewierum, in de weilanden. Omzoomd door een heg en een paar bomen, met alleen een lijkenhuisje erop.

Zaterdag vond daar de onthulling van een bijzonder kunstwerk plaats. Op de begraafplaats is een gedeelte waar de armen werden begraven, mensen die zelf geen plek op het kerkhof konden betalen en naamloos ter aarde werden besteld. Een flinke erfenis maakte het mogelijk voor de vereniging die de begraafplaats beheert om de naamlozen een naam te geven.

In de archieven werden de namen opgediept en op de website opgenomen en George van Engelen, kunstenaar uit Ten Post, werd gevraagd een monument voor deze groep begravenen te maken.wittewierum4 Het kunstwerk is eind 2013 al geplaatst, maar werd zaterdag samen met een QR-paaltje onthuld door George van Engelen en Reint Wobbes, jarenlang de drijvende kracht achter de Stichting Oude Groninger Kerken, historicus en kenner van de rituelen rond begraven en grafcultuur. Na het openingswoord van Tije Penninga, voorzitter van de uitvaartvereniging Ten Post en de vereniging begraafplaats Wittewierum, en de onthulling, kreeg Reint Wobbes het woord om ons toe te spreken over de begraafplaats Wittewierum en de begraafcultuur in Groningen (vergelijkbaar met deze toespraak die ik op internet vond).

Het was een prachtige zonnige ochtend en na afloop van het officiele programma werd nog lang nagepraat bij koffie met gebak. Prachtige verhalen van de oudere aanwezigen over de families die aangewezen waren op de “armenlap”, over het “oude” kerkhof van Wittewierum, maar ook over de voormalige borg van Lellens.Social Widgets powered by AB-WebLog.com.