Geplaatst door Annie in Cultuur
06-05-2014 | Geen Reacties »

DSC_1670 Het lange weekend stond vooral in het teken van herdenken en de bevrijding. Maar zaterdagmiddag was ik eerst nog bij de opening van de tentoonstelling van Jittie Wildeman in “Atelier Horneman” aan de Kajuit 326 in Lewenborg. Martin Horneman en zijn vrouw Stefanie Ottens hadden tot maart j.l. een galerie, atelier en lijstenmakerij in Ten Boer, maar doordat hun tijdelijk onderkomen, de voormalige Rabobank, werd verkocht, concentreerden ze al hun activiteiten in het net geopende “filiaal” in Lewenborg. Martin is in Ten Boer nog wel actief als voorzitter van de Stichting KAT.
De Stichting KAT organiseert in de zomerperiode elke eerste zondag van de maand een atelierroute langs aangesloten kunstenaars. Afgelopen zondag was de eerste keer van 2014. Het kwam er deze keer niet van om een rondje te maken, maar gelukkig is er de eerste zondag van juni weer een herkansing.

DSC_0003Zondagavond was de dodenherdenking. Voor mij de eerste keer in Ten Boer. De avond begon met een korte plechtigheid in de Kloosterkerk. Daar sprak o.a. Katrien van Brandwijk-Wiltjer van het Veteraneninstituut. De stille tocht voerde o.a. langs de begraafplaats waar zes oorlogsgraven zijn, de bemanning van een Lancaster die neerstortte aan de Bovenrijgerweg. Jongens van 21, 23 en 25 jaar uit Canada. De kranslegging vond plaats in het Amaliapark. Aan de stille tocht deden al zo’n honderd mensen mee, bij het Amaliapark stond nog wel eens honderd mensen te wachten, echt een enorme opkomst. Mooi was dat zowel in de toespraak van mevrouw Van Brandwijk en burgemeester Van de Nadort werd verwezen naar actuele thema’s: de nationalistische tendensen in Nederland, de spanning in Oekraine en de komende Europese verkiezingen.
DSC_0002Bij het napraten in de kantine van het gemeentehuis kwamen indrukwekkende verhalen langs bij de koffie, niet alleen over WO 2, maar ook van veteranen uit de Libanon- en Bosnie-missies.
Vandaag, maandag 5 mei, stond natuurlijk in het teken van de bevrijding. Jarenlang ben ik naar het bevrijdingsfestival in het Stadspark geweest, voor de muziek en de gezelligheid, maar ook om een paar uur in de stand van GroenLinks te staan op de infomarkt.
Dit jaar ging het anders. Vlak bij waar ik woon is het Bevrijdingsbos. De Stichting Bevrijdingsbos houdt ‘s morgens een plechtigheid in het Bevrijdingsbos, maar brengt ‘s middags het bos de provincie in en plant bomen bij bv. verzorgingshuizen. Dit jaar was Ten Boer aan de beurt en zowel het tijdelijke onderkomen van Innersdijk als zorgcentrum Bloemhof werden vereerd met een bezoekje.DSC_0010 Bij Innersdijk bleef het bij een schildje, een boom is iets minder zinvol bij deze tijdelijke vestiging, maar bij Bloemhof werd door burgemeester Van de Nadort en één van de bewoners, de heer Wolt van 97, een maple leaf geplant. De feestelijkheden gingen gepaard met optredens van shantykoren, ook aangeboden door de Stichting Bevrijdingsbos. Een wat ander genre dan The Hives en We are Augustines op het Bevrijdingsfestival in het Stadspark, maar allemaal onderdeel van het nationale feest dat 5 mei is.Social Widgets powered by AB-WebLog.com.