Geplaatst door Annie in Economie, Ruimtelijke Ord.
21-02-2013 | 6 Reacties »

Tuin in de StadAfgelopen zaterdag stond in de Volkskrant een interview met Maarten van Poelgeest, GroenLinkswethouder van Ruimtelijke Ordening in Amsterdam.
De nieuwswaarde van het artikel was voor veel mensen de mededeling dat hij zich niet opnieuw beschikbaar stelt als lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2014. Mij trof iets anders in het artikel: de manier waarop Van Poelgeest is omgegaan met de crisis, leegstand van kantoren en niet-bebouwde bouwgrond.
Hij heeft gedurende de afgelopen jaren de traditionele manier van gebiedsontwikkeling zien veranderen. De tijd van “wij bepalen hoe het moet” en de “ontwikkelmachine” die onstuitbaar op gang komt en niet rust tot er woningen en kantoren zijn verrezen is voorbij.
Onder zijn leiding is 90.000 vierkante meter leegstaande kantoorruimte veranderd in tientallen broedplaatsen waar kunstenaars en creatieve, culturele en ambachtelijke bedrijfjes tijdelijk aan de slag kunnen. Hij noemt de gemeente “makelaar voor tegendraadse types”.

In Groningen hebben we ook te maken met leegstand: leegstaande kantoren, bouwgrond waar niet gebouwd wordt en winderige, lege bedrijventerreinen. Soms krijgen onze eigen tegendraadse types de kans om er iets moois van te maken: Ciboga, de prijsvraag voor het Suikerunieterrein, een aantal incubatorprojecten, tijdelijke ateliers via Carex en Havik; de voorbeelden zijn er wel, maar het gaat soms erg moeizaam en langzaam en soms eerder ondanks dan dankzij de gemeente.Tuin in de Stad
Bij een werkbezoekje van onze fractie onlangs aan De Tuin in de Stad en eerdere gesprekken in de raadscommissie over dit “burgerinitiatief”, bleek hoe groot de huiver bij de gemeente is ten aanzien van dit soort initiatieven en hoe ongemakkelijk de gemeentelijke organisatie er op reageert.
Een paar weken geleden kregen we van het college een brief over tijdelijke natuur op lege, braakliggende grond: grote aarzeling, want juridisch moeilijk en mogelijk extra kosten etc.
Dat het college de tijdgeest wel aanvoelt, blijkt uit het net verschenen “Voedselprogramma 2013”, een uitwerking van de Voedselvisie uit 2012. In dit stuk wordt de opkomst van “doe-het-zelvers” beschreven op het terrein van stadslandbouw en dat wordt enthousiast verwelkomd.
De ervaring van de afgelopen jaren leert dat er dan hier en daar nog wel een mentaliteitsverandering nodig is; het zou mooi zijn wanneer ook de gemeente Groningen iets meer makelaar voor tegendraadse types zou worden.Social Widgets powered by AB-WebLog.com.