Geplaatst door Annie in Duurzaamheid
16-11-2012 | 8 Reacties »

helofytenfilter2 In Waterland (onderdeel van het wijkje Drielanden) zuivert een helofytenfilter het zogenaamde grijze afvalwater (water uit badkamer, wasmachine en keuken). In het rietveld naast de wijk wordt het water gezuiverd en het komt vervolgens in het oppervlaktewater. Dat oppervlaktewater is een gesloten systeem, er komt geen water van buiten bij. Al sinds het allereerste begin, in 1995, blijkt dat het oppervlaktewater van Drielanden van uitzonderlijk goede kwaliteit is. Het zuiveren via het helofytenfilter is een groot succes.
Toch heeft het huidige helofytenfilter ook nadelen. Het is in de winter niet te gebruiken, niet alle huizen zijn er op aangesloten en in de zomer stinkt het soms een beetje. Inmiddels is het ook wat verouderd, er zijn nieuwe technieken beschikbaar die (nog) beter werken.

helofytenfilter4
Reden voor de gemeente Groningen om bij Waterland een nieuw helofytenfilter aan te leggen. De afgelopen maanden is daar hard aan gewerkt en inmiddels is de eerste fase klaar.
In Waterland wordt niet alleen een nieuw helofytenfilter aangelegd, waardoor nog meer “grijs water” niet in het riool terechtkomt, maar gezuiverd en wel in het oppervlaktewater, er wordt nog een aantal maatregelen genomen.
Het regenwater is de wijk gaat al voor het overgrote deel niet het riool in, maar stroomt naar het oppervlaktewater of rechtstreeks de grond in. Er zijn nog een paar putten bij de ingang van de wijk, maar ook die worden nu afgekoppeld.
Belangrijker nog is het experiment dat de gemeente gaat doen met het “zwarte water”, het meest vieze water, het water uit de w.c.’s.
Er komt een zgn. zwartwaterreactor, waarin het zwarte water wordt omgezet in biogas. Al het afvalwater uit de wijk wordt dan opgevangen, komt in de natuur terug of wordt op een andere manier gerecycled.

helofytenfilter12
Voor de communicatie met de buurt wordt de wijkwebsite gebruikt, er zijn informatieavonden en er wordt een klankbordgroep met bewoners gevormd.
Eind 2013 zijn de werkzaamheden helemaal afgerond.
Meer weten over het nieuwe helofytenfilter in Waterland? Kijk op www.drielanden.nlSocial Widgets powered by AB-WebLog.com.