Geplaatst door Annie in Duurzaamheid
19-10-2012 | 3 Reacties »

Mijn middelbare schooltijd heb ik doorgebracht op het Nassau College in Heerenveen. Dat betekende dat ik al jong kennismaakte met Louis LeRoy. Hij ontwierp de groenstrook aan de Europalaan/Kennedylaan die ik schooldag na schooldag affietste. Ik herinner me vaag dat er in die tijd wel veel ophef was over die groenstrook en de “alternatieve” manier van tuinieren van LeRoy. Maar de naam LeRoy had zich in ieder geval definitief in mijn hoofd genesteld. Toen ik in Groningen ging studeren, kwam ik al snel de naam LeRoy weer tegen; hij was betrokken geweest bij de inrichting van het groen in de nieuwe wijk Lewenborg. En nog veel later gingen we in Drielanden wonen, vlakbij het LeRoygebied in Lewenborg.
Eind jaren ’90 heeft Louis LeRoy nog een lezing gegeven in Het Dok in Lewenborg waar ik bij ben geweest. Van de lezing herinner ik me vooral dat het een inspirerende man was. Het was in ieder geval reden genoeg om zijn boek “Natuur uitschakelen, natuur inschakelen” te kopen.

openingleroyhuis7 Intussen kende het LeRoygebied in Lewenborg goede en minder goede jaren. Regelgeving, geringe bewonersbetrokkenheid, geldgebrek, het illegaal uitbreiden van priv├ętuinen ten koste van “LeRoyterrein”, het dumpen van afval; de beheergroep LeRoy stuitte regelmatig op problemen. De afgelopen jaren is er weer een behoorlijke impuls gegeven aan het beheer en de ontwikkeling van het gebied. Het wijkteam van het Nieuw Lokaal Akkoord heeft een flinke financiele bijdrage geleverd in de afgelopen jaren en een hoogtepuntje werd vandaag gevierd: de opening van het LeRoyhuis aan de Wilgenvijver.
Het is het nieuwe onderkomen van de Stichting LeRoy en het grenst aan de bijenstal en een nieuw aangelegde bijentuin.
Morgen, zaterdag 20 oktober, is er de hele dag Open Dag met o.a. leroy5rondleidingen door de tuin en filmvoorstellingen over het gedachtegoed van Louis LeRoy. Louis LeRoy zelf is helaas in juli van dit jaar overleden, op 87-jarige leeftijd. Zijn ideeen zullen nog lang blijven voortleven, in Lewenborg en elders.
Meer informatie over tuinontwerper Louis Le Roy staat op www.ecokathedraal.nl en op www.stichtingtijd.nlSocial Widgets powered by AB-WebLog.com.